Blog

Jak správně vybrat dveřní kliku?

  • 25. 3. 2019

Výběr dveřního kování hraje zásadní roli pro doladění celého interiéru. Měli bychom se soustředit na volbu nejen typu, tvaru, ale i barevné povrchové úpravy. V neposlední řadě je nutné dbát na to, aby dveřní klika svým designem dotvářela celý interiér a ladila také s ostatními interiérovými doplňky, jakým jsou například nábytkové úchytky či okenní kliky. Nepodceňujte její výběr – vzpomeňte si, kolikrát za den vezmete kliku. Řešte tedy i to, aby vám rukojeť kliky dobře padla do ruky.

Typ dveřního kování:

Rozlišujeme dva typy dveřní klik, a to rozetové a štítkové. Rozetová dveřní klika má oddělenu rukojeť a zamykací část. V případě použití rozetových klik navíc není třeba se zamýšlet nad stranovou orientací kliky (při použití různých povrchů z každé strany dveří či v případě kombinace  klika/koule či klika/madlo).

Oproti tomu štítková dveřní klika je spojená v jeden celek a musíme u ní navíc změřit rozteč (vzdálenost mezi středem úchytu kliky a středem uzamykacího mechanismu).

Standardně se vyrábí rozteče 72mm a 90mm – jsme schopní Vám dodat obě tyto varianty. V případě, že zvažujete například použití zlaté kliky z jedné strany a chromované kliky z druhé strany dveří nebo kombinovat štítkovou kliku s koulí či madlem z druhé strany dveří, je v tomto případě třeba dbát opatrnosti a správně určit „levou“ a „pravou“ kliku – to zjistíte jednoduše tím, kterou rukou kliku uchopujete.

Pokud jde o uzamykatelnou část, zde se vám nabízí 3 možnosti: otvor pro FAB klíč (používá se zejména pro vchodové dveře), dozická klíčová dírka (používá se běžně v interiéru) a WC otočný mechanismus (vhodný do koupelen a toalet).

                                                                         

           FAB                                                    Dozická klíčová dírka                                 WC otočný mechanismus

 

Další důležité rozhodnutí vás čeká při volbě materiálu kliky. Nejekonomičtější variantou jsou kliky hliníkové – měly by být alespoň chráněny proti oxidaci anodizací (tzv. eloxovaný hliník). Vyšší živnost zaručuje díky své tvrdosti nerez, masivní bronz (slitina mědi a cínu odolá korozi i mechanické zátěži) a masivní mosaz (slitina mědi a zinku je pružná, odolná proti korozi a díky své pružnosti je možné ji opracovat do designově atraktivních tvarů).

V neposlední řadě se soustřeďte na volbu atraktivní povrchové úpravy, která umí na stejném designu naprosto změnit celkový dojem z dveřního kování. Vista d´Oro nabízí 16 povrchových úprav + 3 povrchové úpravy pro výrobky s detailním reliéfem: